Veranderingen SWEN examen
PERSBERICHT: SWEN wijzigt de indeling van SWEN-erkende examenniveaus
De Stichting Wijnexamens Nederland (SWEN) wijzigt met ingang van 2015 de indeling van SWEN-erkende examenniveaus.
De SWEN is een onafhankelijke stichting die in 1984 is opgericht met als doel helderheid te verschaffen in de niveaus van de verschillende wijnexamens. Hiervoor werden niveaueisen geformuleerd waar de wijnexamens aan getoetst konden worden. Aanvankelijk waren dit slechts drie niveaus. In 2005 werd Niveau 4 toegevoegd, het hoogste Nederlandse wijnexamen, het Magister Vini. Sinds 2012 wordt gewerkt met een basisniveau wijn (SWEN 0). Dit basisniveau wordt nu SWEN niveau 1 waardoor alle andere niveaus met ingang van 2015 zijn opgeschoven. Inhoudelijk zijn de verschillende niveaus dus niet gewijzigd!
Onderstaand het overzicht met de nieuwe indeling met daarachter de via de Wijnacademie (1 t/m 4) en de Stichting Magister Vini (5) te behalen certificering.
Wijziging indeling SWEN niveaus per 1 januari 2015
SWEN | Wijnacademie |
1 Swen basisexamen (was 0) | 1 Wijnvignet ® |
2 Swen examen niveau 2 (was 1) | 2 Wijnoorkonde ® |
3 Swen examen niveau 3 (was 2) | 3 Wijnbrevet ® |
4 Swen examen niveau 4 (was 3) | 4 Vinoloog van de Wijnacademie ® |
5 Swen examen niveau 5 (was 4) | 5 Magister Vini ® |
Bier op de proef
Bier op de Proef is een speciale bierproefavond, door Cyrano georganiseerd voor Lekker Twente. Tijdens deze avond ontdek je de smaak van echt bier. Je ziet, proeft en beleeft hoe bier gemaakt wordt. Aan het einde van deze avond ken je verschillende biersoorten en weet je hoe je bier moet proeven en hoe bier gemaakt wordt.
De locatie voor deze avond is Het Proeflokaal van de Twentse Bierbrouwerij. Daar laat ik je kennismaken met belangrijke biersoorten zoals: pilsner, seizoensbieren (bijv. bockbier) en speciaalbieren (bijv. blond, dubbel, tripel, trappist). Je krijgt 10 bieren te proeven met daarbij uitleg over het bier en het brouwproces, de herkomst en hoe je het moet proeven. Bier moet vergezeld worden van spijs, dus naast bier proef je verschillende lekkere dingen als bierbostelbrood, kaas, worst, bitterballen.
Naast het proeven krijg je ook een rondleiding door de Twentse Bierbrouwerij. De brouwmeester laat je de brouwerij zien en hoe hij zijn bieren maakt. De bieren van de Twentse Bierbrouwerij worden vanzelfsprekend ook geproefd!
Wanneer: woensdag 26 november en vrijdag 28 november van 19.30 tot ca. 22.30 uur
Kosten: € 32,50
Boekingen:
via de website van Lekker Twente: http://winkel.lekkertwente.nl/evenementen.html
Sommelier@home
Cursus Sommelier@home (Wijn & Spijs).
Cyrano organiseert een complete opleiding voor degenen die zich verder wil specialiseren in wijn en de combinatie van wijn en gerechten. Na het volgen van de opleiding heeft u niet alleen verstand van wijn maar kunt u ook de juiste wijnen bij gerechten serveren en adviezen geven welke wijn bij welke gerechten passen.
De opleiding is modulair opgezet. We beginnen met de Basiscursus Wijn (SWEN 1). In 5 bijeenkomsten leert u alles over wijnstijlen, vinificatietechnieken, wijngebieden etc. maar vooral het wijnproeven en het maken van een smaakprofiel komen hierbij aan bod. Vervolgens hebben we een korte module Wijn & Spijs van 2 bijeenkomsten. Hierin leert u kort maar krachtig de zaken die leiden tot een succesvolle match tussen wijn en spijs.
De Basiscursus Wijn (SWEN 1) wordt op diverse plekken gegeven in Oost-Nederland (zie verder op deze site bij Basiscursus Wijn SWEN 1). De module Wijn & Spijs wordt op maandagavond 1 december en 8 december 2014 georganiseerd bij het Proefwerck in Hengelo (zie verder op deze site onder cursus ‘Wijn & Spijs’). Oud-cursisten SWEN 1 en 2 kunnen meteen deelnemen aan de module Wijn & Spijs.
Aanmelden en informatie: info@cyranowine.nl
Tip: Biercursus als Vaderdagcadeau
Ideaal voor Vaderdag: Biercursus najaar 2014.
Als je nog niet weet wat je moet gaan geven voor vaders die alles al hebben: zoek dan niet langer en geef een Biercursus cadeau. Dat is weer wat anders dan een stropdas, aftershave of een setje dopsleutels.
Na de zomer beginnen we weer met een Biercursus bij De Twentse Bierbrouwerij/Proeflokaal in Hengelo. De cursus bestaat uit 3 woensdagavonden eind oktober en begin november 2014. Deze biercursus kan in de vorm van een cadeaubon worden besteld die dan digitaal wordt opgemaakt en aangeleverd.
Voor Vaderdag 2014 geldt een actiekorting van € 25,- op de cursusprijs (normaal € 135,-). Kijk voor meer informatie van deze Biercursus onder de knop ‘Cursussen’ of neem contact op.
Wijn Weekend
Wijn Weekend
Associatie van Wijndocenten (AWD)
zaterdag 4& zondag 5oktober 2014
Bourgondisch Nederlands & Belgisch Limburg.
3 wijngaardbezoeken &proeverijen, vele masterclasses,een culinair wijn/spijs diner op Chateau Neercanne en nog veel meer…
Terug van weggeweest! De Associatie van Wijndocenten organiseert voor de 10e keer
Het Wijn Weekend, een weekend boordevol proeverijen en culinaire momenten!
Te beginnen met diverse masterclasses, drie wijngaardenbezoeken met ontvangst door
de wijnmakers, rondleidingen en wijnproeverijen!
Het Wijn Weekend is 2 dagen volop genieten!
Na het eerste dagprogramma wordt er op culinair hoogstaand niveau afgesloten op Chateau Neercanne voor een memorabel wijn / spijs diner. Vanaf de eerste minuut tot de laatste seconde zult u genieten van een heel divers wijn/spijs programma. De nacht brengt u door in uw luxe kamer **** in het Golden Tulip Apple Park Hotel.
De tweede dag vangt na het ontbijt traditioneel aan met een Champagne masterclass.
Met wederom een interessant bezoek aan een Nederlandse wijnmaker.
Totaalprijs: € 295,00
Inclusief:
–‐ Hotelovernachting 4 sterren hotel incl ontbijt
–‐ 1 maal lunch Vijlerhof en 1 maal lunch Apostelhoeve
–‐ 1 maal 5 gangendiner incl wijnen bij luxe Chateau Neercanne – * michelin
–‐ Bezoek aan 3 gerenommeerde wijnbedrijven incl wijnproeverij
–‐ 2 uitgebreide masterclasses en 2 mini masterclasses
–‐ Busvervoer ter plaatse
–‐ toeslag éénpersoonskamer € 35
PROGRAMMA
ZATERDAG 4 OKTOBER 2014
10.00 uur Aankomst in Apple Park Hotel/ afgeven bagage/ koffie met vlaai
10.45 uur Vertrek naar Hotel Restaurant de Vijlerhof in Vijlen
11.00 uur Masterclass: Hongaarse Renaissance, Sander Salburg RV
12.00 uur Lunch in de Vijlerhof
13.00 uur Wandeling naar Wijndomein St. Martinus te Vijlen
13.15 uur Rondleiding en wijnproeverij door Stan Beurkens, Msc
14.45 uur Vertrek naar Genoels Elderen per bus
– mini masterclass on tour met 1 a 2 te proeven wijnen
15.45 uur Wijnkasteel Genoels- Elderen, bezoek wijngaard, rondleiding en proeverij
– mini masterclass on tour met 1 a 2 te proeven wijnen
17.30 uur Vertrek naar hotel
18.30 uur Aankomst hotel, eventueel incheck
19.30 uur Vertrek naar Chateau Neercanne… Het Balkon van Nederland!
20.00 uur Diner bij Neercanne ( 5 gangen wijn & spijs diner )
23.00 uur Vertrek naar hotel
PROGRAMMA
ZONDAG 5 OKTOBER
08.30 uur Ontbijt in het hotel
09.30 uur Masterclass Champagne bij Sauter wijnen
10.45 uur Vertrek naar de Apostelhoeve
11.00 uur Wijngaardbezoek, kelderbezichtiging en proeverij bij de Apostelhoeve
12.30 uur Lichte lunch/ broodje bij de Apostelhoeve
13.30 uur Vertrek naar hotel en einde wijnweekend
AANMELDEN/INTERESSE:
info@wijndocent.nl
Organisatie namens de Associatie van Wijndocenten ( AWD )Gabrielle Salvatore, Sander Salburg en Klazien Vermeer.
Contactpersoon:
020-6235877 (Sander Salburg)
Masterclass Feestwijnen
In samenwerking met Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink organiseert Cyrano de Masterclass Feestwijnen op woensdagavond 18 december a.s.
De maand december is weer in aantocht. Voor het Kerstdiner en de Jaarwisseling worden weer de mooiste wijnen van het jaar uit de kelder gehaald.
We hebben het dan over klassieke wijnen die in deze masterclass uitvoerig worden besproken en natuurlijk worden doorgeproefd. Er worden die avond 10 wijnen geschonken.
Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht gegeven aan de wijn-spijscombinaties. Bij de geschonken klassieke wijnen worden dan ook passende gerechtjes geserveerd.
Na het volgen van deze masterclass kunt u tijdens de feestdagen de juiste wijnen selecteren voor bij het diner.
De kosten voor deze masterclass zijn € 65,- per persoon, inclusief klassieke wijnen en passende gerechtjes.
Voor aanmelding of vragen kunt u contact opnemen met Bart Loskamp, de sommelier van ’t Lansink: tel. 074-2910066 e-mail: info@hotellansink.com
Bonus: Cyrano Wijnavond!
In 2014 start ik weer met verschillende nieuwe wijncursussen. Natuurlijk ben ik dan weer op zoek naar nieuwe cursisten voor deze cursussen. Als jullie iemand uit je eigen omgeving als cursist kunnen aanmelden dan geef ik een extraatje weg: een wijnavond voor zowel aanmelder als aangemelde cursist(en).
Deze wijnavond staat gepland op maandag 10 maart 2014 om 19.30 uur bij het Proefwerck in Hengelo. Op deze avond ga ik niet “doceren” maar iedereen vineus in de watten leggen. Ik begin met een sabrage van een mousserende wijn, vervolgens schenk ik bijzondere en verassende wijnen. We sluiten af met de inmiddels fameuze kaasplank van het Proefwerck.
De vastgestelde cursusagenda voor begin 2014:
Heisterkamp:
Basiscursus Wijn/SWEN1: 5 dinsdag-avonden, start: 14-01-2014
Wijnbrevet/SWEN2: 9 dinsdag-avonden, start: 11-03-2014
Proefwerck: ‘SWEN2 in Slowmotion’:
10 maandagavonden, 1 keer per maand, start: 20-01-2014.
Meer informatie en/of aanmeldingen:
info@cyranowine.nl of 06-25130030
Rode wijn = rode koontjes?
In de uitzending van ‘Late Night'(de talkshow van Humberto Tan op RTL4) van donderdag 14 november jl. was wijnkenner Harold Hamersma te gast. Hij is o.a. bekend geworden met zijn jaarlijkse koopgids voor wijnen in ons land: ‘De grote Hamersma’. Hij vertelde dat als een man meer dan 4 glazen rode wijn per dag drinkt dat ………… daarmee erectiestoornissen met ca. 30% afnemen. Dit werd bevestigd door een andere gast en deskundige in de talkshow: Goedele Liekens.
Nieuws
- Cursus Sommelier@home (Wijn & Spijs). Cyrano organiseert een cursus voor degenen die zich verder wil …Lees meer
- Op zoek naar een origineel kado voor in de schoen of voor onder de Kerstboom? Denk eens aan een wijn- biercursus voor je partner, familielid etc. …Lees meer
- Nieuwe cursusaanbod 2019 Er zijn nieuwe cursussen gepland voor 2019 voor alle wijncursussen …Lees meer